Article of April 2000

Jenny Crone fulgte sin far inn i familiebedriften

Etter at Jenny Crone tok over hennes fars bedrift fortsatte han å jobbe i bedriften. Dette kunne ha ført til enorme konflikter, men ettersom han begrenset seg til tegnebrettet ble det ingen problemer i det hele tatt.

“Min far ønsket ikke at jeg skulle bære byrden av å drive bedriften. Min far og jeg har aldri stått i veien for hverandre. Han er den teknisk anlagte og jeg er forretningskvinnen.” Sier Jenny Crone, 35, direktør for Crone Boiler and Appliance Factory i Nieuwerkerk aan. den IJssel.

Hun tok over bedriften etter sin far i 1997, etter at hun hadde jobbet der som ansatt i to år. Datteren Crone hadde ingen planer om å bli en del av firmaet. “Jeg studerte pedagogikk og planen var å bli lærer”.

I tillegg hadde hun en bror som jobbet i metallindustrien. En mannlig etterkommer var mer sannsynlig, men broren ønsket ikke å bli direktør for firmaet. Jenny derimot fant ut at å jobbe som lærer ikke var like tilfredsstillende som hun hadde tenkt. Hun byttet ut jobben som lærer med en jobb som sekretær. Dette klaffet heller ikke. "Det var for overfladisk", sier hun.

Noe Jeg Aldri Ville Trodd

Fabrikken “Crone Boiler and Appliances” ble grunnlagt i 1959 av Crone senior.

I begynnelsen lå fokuset hans på produktutvikling, mens nestlederen tok seg av driften. Nestlederen var forventet til å ta over bedriften, men dette ble ikke tilfellet. Nestlederen forlot firmaet.

På samme tid lette Jenny Crone etter nye utfordringer og etter en konsultasjon med sin mor fortalte hun sin far at hun ønsket å bli den neste direktøren for firmaet. “Min far hadde aldri verken vurdert eller ha tenkt på å spørre meg”. Han ville ikke putte byrden av å drive firmaet på mine skuldre, men jeg vet at han i all hemmelighet ønsket at jeg skulle ta over. På denne måten kunne han ta et steg tilbake”.

Etter en prøveperiode som nestleder med støtten fra en daværende interimleder kjøpte Jenny firmaet for markedsverdien.Dette ble gjort mulig med et lån fra hennes far. Etter overtagelsen fulgte hun i sin fars fotspor, og sakte, men sikkert begynte hun å omorganisere bedriften. “Jeg fant nye folk, ansatte en ny regnskapsfører, og formulerte årlige retningslinjer. Kort sagt: Jeg begynte å jobbe mer effektivt. Noe som er normen nå til dags. Senere byttet jeg til et nytt markedsføringsbyrå og fikk dem til å utvikle et nytt image for bedriften. Jenny satte kjeler og apparater på markedet uten å endre den originale visjonen til hennes far, som etter oppkjøpet fortsatte å være en aktiv del av av bedriften.

“Han er mannen bak tegnebrettet”, Sier Jenny. “Det er hans styrke”. ”Vi er veldig forskjellige, og derfor føler jeg egentlig ikke at jeg følger i hans fotspor. Jeg håper å bygge videre på det han har bygget, men jeg vet at han aldri vil kritisere meg for hvilken måte jeg velger å gjøre det på. Han respekterer meg”. Hva med broren hennes? “Min bror er en mann med føttene godt plantet på jorda. En mann som forstår at privilegiet av å eie bedriften kommer med sine bekymringer.”

I starten holdt disse bekymringene henne våken om natten, men nå er Crone vant til ansvaret. ”Ingen kan hjelpe deg. Dine bekymringer er dine egne. Vel, jeg kan snakke med min far, men til syvende og sist er det jeg som må ta beslutningene.”

Personlig utvikling

Kursen Jenny Crone og hennes team er på vei sikter mot å ekspandere eksporten. For å få til dette har Crone opparbeidet seg nødvendige kvalitetssertifikater. Nå blir de røde og gråfargede kjelene brukt til hagebruk-firmaer over hele verden. “Når man er ens egen sjef kan man bestemme hvilken retning man ønsker å gå”. Dette gjelder spesielt min personlige utvikling. Hvis du er ansatt svarer du alltid til arbeidsgiveren din. Jeg kan utforske det jeg selv finner interessant og selv bestemme hvor jeg legger min energi. For tiden jobber jeg med en markedsføringsplan for alle landene vi eksporterer til”.

For Jenny Crone er ikke det å drive en bedrift bare en jobb. Det er en livsstil. “Jeg tenker på å drive en bedrift, som å være en idrettsutøver. Du må alltid være på vakt. Du har ikke råd til å slappe av. Du må holde deg oppdatert i yrket ditt og passe på at du alltid er i god form. Med tanke på dette har jeg fokus på å ta vare på meg selv. Akkurat som en profesjonell idrettsutøver. Jeg spiser sunt og trener masse. Jeg er ute med hunden min, Otje, i en time hver dag, og jeg passer på å få nok søvn. Hvis du ikke tar vare på deg selv kommer du til å feile, og å feile er ikke et alternativ når man er ansvarlig for over 30 ansatte”. Last ned en pdf av artikkelen (kun tilgjengelig på nederlandsk).


> Du kan laste ned en PDF av artikkelen nederst på siden. (på nederlansk)

Jenny Crone fulgte sin far inn i familiebedriften